En lyxigare glasstrut

Barn som vuxna älskar att få en glasstrut en varm sommardag. Det kan också vara gott på vintern efter ett hett bad eller bastukväll. Någonting sött och kallt att svalka sig med. Den traditionella glasstruten har vi alla köpt i butik och ätit hemma: en pappsmakande strut med några kulor vaniljglass och valfritt strössel eller sås. Vad sägs som att kliva upp en nivå?

Baka i struten

Tack vare en form som håller strutarna stående, kan du fylla dem med exempelvis kladdkakesmet och grädda dem i ugnen. Struten blir alltså fylld med härlig kladdkaka och toppas sedan med vaniljglass, grädde och några hallon. Tänk dig överraskningen dina barn eller vänner kommer att få när de tar första tuggan av struten och möts av mörk, härlig kladdkaka! Gillar du inte kladdkaka kan du göra blåbärsmuffins eller ställa i kylen för att skapa en pannacotta i struten. Tänk på att smetar som sväller kan spräcka struten om du häller i för mycket smet.

Egna strutar eller våfflor

Får lite mer smak på kexet som håller uppe glasskulorna. Med egna strutar lockar du fram mer smak och kan smaksätta som du vill. Grundreceptet innehåller endast ägg, socker, vetemjöl, vatten och lite steksmör. Du kan själv lägga till lakrits- eller vaniljpulver för att ge dem nya smaker. Eller sträck dig utanför ramarna och smaksätt med basilika, mynta eller citronmeliss för lite mer “vuxna” smaker på efterrätten. Tillverka en konform för att forma strutarna och försök att vika in botten så det inte droppar ur smält glass.

Egen glass

Det är svårt att göra glass som smakar som de i butiken, men det betyder inte att glassen är sämre. Tvärtom kan du får renare och klarare smaker när du använder få råvaror. En glassmaskinen är ett måste! Du får inte alls samma konsistens om du bara lägger smeten i frysen och väntar. Med en glassmaskin kan du också testa att göra mjukglass eller sorbet.

admin