Fixa julfikat

Nu är det inte långt kvar till julen, som närmar sig med stormsteg. Det är mycket som ska fixas – julklappar ska köpas och slås in, rim ska skrivas, hemmet ska pyntas – och man vill ju gärna få tid för att fixa lite till julfikat också!

Var inte tidsoptimist – fuska gärna lite

Det är viktigt att inte vara alltför tidsoptimistisk och dra igång med större bakprojekt än man kan hantera och har tid med. SR P4:s matexpert Malin Randeniye menar att detta är det allra viktigaste, och tycker att man faktiskt inte behöver baka själv alls – att köpa färdigt fikabröd och julgodis går ofta lika bra, och håller för det mesta väldigt hög kvalitet.

Halvera satsen

Om man vill baka själv tipsar Malin Randeniye om att det ofta räcker med halva satser av recepten, eftersom de ofta är gamla och skrevs i tider då man gärna bjöd hela tjocka släkten på fika i juletider. Att göra egen deg till pepparkakorna är heller inte svårt, liksom eget knäckebröd är väldigt mycket enklare än man kanske tror.

Lussebullar är ett måste på julfikat – få saker höjer julstämningen så mycket som nygräddade lussekatter, varma direkt från ugnen. Det är lätt hänt att bullarna blir lite för torra när man gör dem själv. Vill man få lite saftigare bullar finns några bra knep att ta till. Mindre jäst, mindre mjöl är ett, och att blötlägga russinen innan man lägger in dem i degen är ett annat. Det är också bra att ha i lite kvarg i degen. Smält heller inte smöret, utan blanda det rumstempererat med allt annat i degen.

Att lägga saffranen i sprit är också ett hett tips. Även detta gör lussebullarna saftigare. Det går lika bra att använda någon typ av konjak som att använda vit sprit. Lycka till med julbakandet!

admin