Glace au Four

En klassisk fransk dessert där du får servera en varm efterrätt med glass i mitten. Spännande, smakrikt och har stora variationsmöjligheter. Efterrätten består av en sockerkaksbotten, glass och maräng. Mums!

Ingredienser

Sockerkaka

  • 3 st ägg
  • 2, 5 dl socker
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • lite salt
  • ströbröd

Maräng

  • 3 st ägg
  • 2, 25 dl socker
  • 4 droppar från färskpressade citroner

Fyllning

  • 1 l jordgubbar
  • 5 dl hallon
  • 0,5 dl råsocker
  • 2 st lime
  • 1, 5 l vaniljglass

 

Tillvägagångssätt

Vispa äggen, sockret och vaniljsockret vitt och pösigt. Smält smöret och blanda med mjölken. Blanda sedan ner i äggsmeten. Blanda samman de torra ingredienserna och vänd ner detta i smeten. Rör inte för hårt för då blir sockerkakan kompakt. Smörj och höll ströbröd i en form. Grädda på 175 grader i en halvtimme. Prova med en sticka. När stickan inte blir kladdig är kakan klar. Ställ åt sidan och låt den svalna innan du stjälper upp den på en tallrik.

Separera äggvitorna och blanda vitorna med en tredjedel av sockret och alla citrondroppar. Vispa tills det blir ett skum och tillsätt resten av sockret. Fortsätta att vispa tills det blir maräng.

Skiva sockerkakan i tre lagar. Blanda samman bären med råsockret. Är det stora bär kan du hacka dem lite grann. Riv över skalen från limen och använd saften från en av dem. Fördela bären över lagren. Skiva glassen i tjocka skivor och lägg över bären på varje lager. Sedan lägger du marängen över allt och gräddar allt i ugnen på övervärme och 250 grader. Här gäller det att vara snabbt. Marängen ska få en gyllenbrun färg och stelna lite. Det brukar inte ta mer än fem minuter. Kom ihåg att grädda med luckan öppen, annars kommer glassen att smälta!

 

 

admin