Glassdessert

God mat är som bekant något av det bästa finns. Och allra godast är det som man sparar till sist, nämligen efterrätten. Precis som förrätter och huvudrätter finns även efterrätter i en rad olika varianter och utföranden.

En efterrättsingrediens som nästan alltid innebär succé är glass. Det tacksamma med glass är att det är en ingrediens som man kan göra så väldigt mycket med. En klassiker vad gäller efterrätter med glass är marängsviss. Tillsammans med maräng, banan, grädde och chokladsås bildar vaniljglassen en anrättning som är väldigt svår att toppa. Den är helt enkelt bara utsökt på alla sätt och vis.

Man kan enkelt göra sin egen glass hemma. Enklast är det om man har en glassmaskin men det går också att få ett ganska bra resultat utan. Det är bara i slutet som glassmaskinen spelar roll. Så man kan, i princip, ta vilket glassrecept som helst och skapa det hemma. 

Ett standardrecept på glass börjar med att man vispar grädde till lagom fasthet. Sedan vispar man ihop ägg, socker och vaniljsocker. Vilken typ av socker man använder kan variera från recept till recept och man kan gärna prova sig fram själv. Blanda ihop grädden med vaniljsmeten. Sedan lägger man glassen i en bunke och stoppar den i frysen några timmar. Varje halvtimme tar man fram den och rör om under de första 2 timmar. Sedan får den stå och kallna rejält. Omrörningen ser till så du inte får några iskristaller i glassen.

Ett sådant grundrecept ger en krämig vaniljglass. Det är upp till dig om du vill tillsätta sylt, bär eller frukt för att ändra smaken. Man kan också använda kryddor som chili och kanel för att göra den lite mer exotisk.

admin